2009. október 28., szerda

Epres turotorta gazdagon




Ha az amlekezetem nem csal, ez volt eletem legelso tortaja.Jo par evvel ezelott keszitettem husvetra.

Hozzavalok:
A piskotahoz: 4 tojas
4 evokanal cukor
4 evokanal liszt
8 dkg vaj
fel citrom reszelt heja
15-20 dkg eper

A kremhez: 1/2 kg túró
2 dl tejfol
4 evokanal etkezesi zselatin
6 dl tej
2 csomag vanilias cukor
2 tojas
cukor
1/2 kg eper
A disziteshez: eper
1 deci tejszin

A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
Az epret megmossuk, lecsumázzuk es kettobe vagy negybe vagjuk.
A tojások fehérjét a cukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk a tojássárgákat egyesével, majd a lisztet kanalanként.
Citromhéjat reszelünk hozzá és adjuk a langyos olvasztott vajat.
Lazán összekeverjük, tortaformába öntjük es az epret a tetejere rakjuk.Mire a piskota megsul az eper lemegy az aljara.
Forró sütőbe tesszük, takarék lángon megsütjük.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
Elokeszitjuk a kremhez is az epret.
A tejet kezmeleg homersekleture langyositjuk es a tuzhelyrol felrehuzva hozzadjuk a 4 kanal etkezesi zselatint.
Az étkezési zselatin nem tűri a forróságot! Semmi esetre sem szabad forró folyadékhoz adni, mert elveszti épp azt a tulajdonságát, amiért használjuk. Hogy összefogja a túrótorta krémjét. Gyakori kevergetés mellett teljesen olvasszuk el a zselatint a tejben. Ha túl forróra sikeredik a folyadék, mindig hűtsuk le langyosra.
Mossuk meg a disziteshez felretett epret is, vagjuk felbe es hagyjuk egy szitaban jol lecsepegni.
A turot osszekeverjuk a tejfollel, hozzadjuk a vanilias cukrot, hozzakeverjuk egyenkent a tojasokat,majd az elozoleg szobahomersekleten tartott vajat es izles szerint cukrot.Jo alaposan csomomentesre keverjuk ki a kremet.
Idokozben jol elolvadt a zselatin a tejben.A zselatinos tejet ontsuk a turokremhez es keverjuk jol el, hogy csomomentes legyen.Suru de jo csurgo kremet kapunk.
A kihult piskota kozepen kivagunk egy kort, de nem muszaj.A piskotat harom fele vagjuk.(az epres lapot tehetjuk kozepre)
Az elso lapot megkenjuk a krem egyharmad reszevel es megszorjuk 25 dkg eperrel, rahelyezzuk a kovetkezo lapot, megkenjuk a megmaradt krem felevel es megszorjuk a megmaradt 25 dkg eperrel es rahelyezzuk az utolso lapot is. Ezt bevonjuk a maradek kremmel es hutobe tesszuk legallabb egy orara, hogy a krem megdermedjen, mert hanem a diszites belesulyed.
Kemeny habba verjuk a tejszint es miutan a krem megdermedt feldiszitjuk a tortankat fantaziank szerint eperrel es tejszinnel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése